Jump to content

Kínai kutatók gondolatvezérelt autóval kísérleteznek

2015. 12. 10. 14:00

Míg a Google, a Tesla, a Volvo és még jó néhány komoly cég azon ügyködik, hogy minél előbb tökéletesítse a saját automatáját addig, egy csapat kínai kutató teljesen más úton közelíti, meg azt a kérdést, hogyan lehetne forradalmasítani a jelenlegi közlekedési technológiát.

A Nankai Egyetem kutatói nemrég mutatták be készülő rendszerüket, mely lehetővé teszi, hogy agyunk segítségével hozzuk mozgásba autónkat. Egész pontosan egy headsetről van szó, mely 16 szenzor által fogja az agy EEG jeleit. A jeleket vezeték nélküli kapcsolat továbbítja egy számítógép számára, mely így utasításokat képes átadni a gépjárműnek.

A technológia még messze nem tökéletes. Jelenleg a Great Wall Motorral végzett közös kísérletek alapján az agyvezérelt autó csak előre és hátra képes menni, valamint elindulni és megállni. Noha a rendszer némi fejlesztés után kétség kívül komoly áttörést és rengeteg új fejlesztési lehetőséget fog jelenteni, mégsem valószínű, hogy komoly fenyegetést jelentenének az önvezető járművekre. Az automatizált rendszerek szépsége ugyanis pont abban rejlik, hogy kiküszöbölik azt a tényezőt, mely napjainkban a legtöbb közlekedési balesetnek forrása, ez pedig nem más, mint maga az ember.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József