Jump to content

Sunncyclist – napenergia és egy kis pedálozás

2015. 12. 11. 12:00

Nehéz pontosan leírni mi is a Sunncyclist, de próbáljunk meg elképzelni egy környezettudatos golf kocsit, ami napenergiával működik, amolyan bónuszként pedig tekerhetünk vele, mint Kovaköviék.

A Sunncyclist, tehát egy elektromos jármű, melynek a forgatható tetejébe napelemeket építettek. A napelemekből kinyert energia tölti fel az akkumulátort, de ha ez nem lenne elég, mert huzamosabb ideig a nap dacosan elbújik egy komisz felhő mögé, akkor sem kell kétségbe esni. Az ilyen kellemetlen esetekre vannak a kedves utasok mélyen tisztelt lábai alá elrejtve azok az eszményi pedálok, melyek arra hivatottak, hogy kisegítsenek minket szorult helyzetünkben. Noha a lustáknak arra is van lehetőségük, hogy egyszerűen feltegyék töltőre a jármű akkumulátorát (pff), de valljuk be, abban nem sok móka van. Ráadásul - mint ahogy arra a fejlesztők is felhívják a figyelmet - komoly előnye a Sunncyclistnek, hogy nem kényelmesedik el benne az ember és biztosítja a napi testmozgást a felhasználói számára. Egészségesen és környezetkímélőén utazunk. Mi rossz érhetne minket ezek után? Legrosszabb körülmények között - mondjuk egy téli hóviharban elakadva, amikor az utasunk is két megszeppent jegesmedvebocs - legfeljebb a legzöldebb zöld jármű egy böszme nagy kerékpárrá avanzsál.

A görög startup, mely a Sunncyclist mögött áll az Indiegogo oldalon indította el a termék kampányát. Nem számít, mennyit érnek el, a Standard modell gyártását mindenképpen elindítják. Ha azonban elérik a 100 000 eurós célt, akkor rögtön két újabb modell gyártásába is belevágnának. A City és a Traveler modellek egyaránt 49 km/órával lesznek képesek tekerni, míg a Standard verzió csupán 24 km/órával hasítana, ami végképp nem fogja levenni a lábáról a sebességőrülteket. Aki azonban tényleg környezetbarát megoldást keres és lakóhelyének időjárási szeszélyeivel és megszokott életmódjával is kompatibilisnek talál egy ilyen járművet, az feltétlen csapjon le a lehetőségre.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József