Jump to content

Az akkumulátorok következő generációját fejleszti a Sony

2015. 12. 18. 12:00

A közelmúltban megtanultuk, ne várjuk, hogy okostelefonunk egy töltéssel tovább bírja majd, mint egy nap. A nagyobb akkumulátorok egyszerűen nem férnek bele a mai felhasználói elképzeléseknek megfelelő telefonokba és a töltési idő lecsökkentése is csak kevés vigaszt nyújt. Nem csoda hát, hogy a kutatók minden erejükkel azon vannak, hogy egy hatásosabb akkumulátort fejlesszenek ki.

A Sony kutatói is egy jobb, új típusú akkumulátoron dolgoznak, mely 40 százalékkal több energiát tudna tárolni, mint lítium-ion társai (egyébként pont a Sony volt, aki kifejlesztette az első kereskedelmi forgalomba szánt Li-ion akkumulátort is). Az új akku titka, hogy kén alapú elektródákat használ. A lítium- kén cellák közismerten jobb kapacitással rendelkeznek, de a szén olyan gyorsan lebomlik ebben a környezetben, hogy az újratölthető akkumulátorok esetében szóba se jöhetett eddig. Feltehetően a Sony meg tudta oldani a problémát, vagy legalábbis közel jár a megoldásához. További érdekesség, hogy a cég fejleszt magnézium-kén alapú megoldást is, mely a lítiumot teljesen eltávolítaná az egyenletből. Ez azért is jó hír mert a magnézium nem csak, hogy gyakoribb és olcsóbban előállítható elem, de kevésbé veszélyes is.

Egyetlen probléma, hogy ezeknek az ígéretes következő generációs akkumulátoroknak a megjelenésére még nagyon sokat kell várni A Sony tervei szerint 2020-ra lesz kész a felhasználók számára is elérhető kén-alapú akkumulátor technológia.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József