Jump to content

GEO – a DJI megoldása a tilosban repkedő drónokra

2016. 01. 03. 16:00

Miután történt néhány igen komoly incidens, mert pár drón nagyon nem jó helyen kóricált a gyártó cégek elkezdtek megoldásokat keresni, mielőtt még azon kapnák magukat, hogy a rossz oldalára kerültek néhány igen kemény jogszabálynak.

A egyik leghíresebb dróngyártó cég elő is ált egy megoldással, az úgynevezett GEO (Geospatial Enviroment Online) rendszerrel. A GEO rendszere tulajdonképpen földrajzi határokhoz kötött kerítések közé zárja a drónokat, melyek képtelenek lesznek a korlátozott területeken repülni. Hacsak nincs hitelesített DJI számlánk és egy érvényes hitelkártyánk. Ugyanis még a rendszer megakadályozza, hogy akarva-akaratlanul rossz helyen repkedjünk, ám ha pénzügyileg elszámoltathatóak vagyunk, akkor átmenetileg fel tudja oldani a korlátozásokat. Nem is rossz üzletpolitika, ha belegondolunk.

A GEO még jelenleg béta fázisban van, így iOS rendszer esetén, ha hozzáférést szeretnénk az applikációhoz, akkor egy üzenetet kell küldenünk a email címre vagy letölthetjük közvetlenül is az Android APK oldalról. Továbbá szükségünk lesz a drón keretrendszerének frissítésére is, hogy működjenek az újítások. Ha nem szeretnénk instabil szoftververziókkal szórakozni, akkor egyszerűbb kivárni a végleges változatot, mely már nem lehet túl messze.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József