Jump to content

A ’Little Ripper’ drón cápákat keres és életeket ment

2016. 03. 01. 12:00

Tavaly némiképp elszaporodtak a cápatámadások az ausztráliai New South Wales államában, ezért a szakemberek elkezdték felmérni a drónok bevethetőségét az állami „cápastratégia” részeként.

Az eredmény egy apró légi jármű, ami monitorozza a vizet Ausztrália délkeleti partjainál. A 250 000 dollárért megvalósult távirányítású drón neve 'Little Ripper’ lett és nemsoká megkezdi első 6 hónapos próbaműködését is.

A kis légi járőr két és fél órát képes a levegőben tölteni és videót rögzíteni a szárazföldön maradt két fős kontrollcsapat számára mielőtt visszatér feltöltődni. Abban az esetben, ha a csapat talál valamit a kis drón képes akár felfújható mentőeszközöket kidobni a vízbe, illetve GPS jeladókat, hogy segítse a később érkező mentőcsapatok munkáját.

Az igazi cél azonban, hogy az eszköz szoftvere maga is feltudja ismerni, milyen fajta cápáról van szó. Ez egy nagy előrelépés lenne afelé, hogy a mentőcsapatok könnyebben kitudják találni, milyen szituációra készüljenek fel. Ha a drón egy az emberekre potenciálisan veszélyes cápát találna, akkor a mentőcsapatok egyszerűen elterelhetnék az embereket a veszélyes vizek közeléből.

Amennyiben a ’Little Ripper’ jól teljesít a 6 hónapos próbaüzemén, úgy állandó szerepet kaphat az Ausztrál partok védelmében és drasztikusan csökkentheti cápatámadások előfordulását.

(Forrás: engadget.com)