Jump to content

Biztonságosabb e-mailt akarnak a nagy tech cégek

2016. 03. 22. 13:00

A Google, a Microsoft, a Yahoo, a Comcast és a LinkedIn egy új e-mail küldési protokollt használnának, hogy a leveleink biztosan titkosítva maradjanak az illetéktelen szemek számára.

A fent említett nagyvállalatok SMTP Strict Transport Security (SMTP STS) névre keresztelték az általuk javasolt titkosított elektronikus levelezésre alkalmas eljárást.

Jelenleg a hackerek képesek hamis digitális tanúsítvány létrehozására, így a rendszer hitelesíti a hozzáférésüket. Ez azt jelenti, hogy a leveleink könnyedén nem biztonságos hálózatokon végezhetik anélkül, hogy egyáltalán valaha is tudnák róla.

Az új rendszer megakadályozná, hogy ilyesmi történhessen. Ellenőrzi, hogy a domain, amire üzenetet küldünk használ-e SMTP STS protokollt és biztosítja, hogy a titkosítási tanúsítvány hiteles és naprakész maradjon. Akkor és csakis akkor, ha mindez rendben van, kerül elküldésre a tényleges üzenetünk a címzettnek. Ha viszont valami gyanúsat tapasztal a rendszer, akkor leáll az e-mail kiküldésének folyamata és értesítést kapunk az okáról.

Nyugodtan feltételezhetjük, hogy fejlesztésben érdekelt vállalatok szándékoznak is beépíteni ezt a technológiát a szolgáltatásaikba, így hamarosan rengeteg felhasználónak lesz lehetősége biztonságosabb protokollt használni a mindennapi elektronikus levelezéséhez.

(Forrás: engadget.com)