Jump to content

Apple HomePod problémák dióhéjban

2018. 02. 21. 13:59

A professzionális véleményezők köréből közel egyhangú kritikák érkeztek az Apple HomePod-ra: Szép és jó, de hiányzik az a valami, meg úgy általában sok minden, viszont cserébe drágább, mint a piac többi szereplője. Összeszedtük, hogy mik voltak a leginkább kiemelt aggályok.

Az Apple HomePod nem lett rossz, nem lett tragédia, csak szimplán sokak szemében nem hozta meg a várakozásokat, ennek pedig néhány jól összefoglalható oka van. A kritikusok által legtöbbet hangoztatott problémák és korlátok a következők:

„Apple Only”. Ahhoz hogy igazán ki tudjuk használni, illetve hogy egyáltalán tényleg értelme legyen a HomePod vásárlásának, már eleve egy Apple atmoszférába kell landolnia az eszköznek. A telepítéséhez legalább egy újabb iPhone, iPad vagy iPod Touch készülékre szükségünk lesz, azt pedig felejtsük el, hogy Androidos eszközökkel vagy egyéb nem Apple számítógéppel összehozzuk. Csak az Apple, csak az iOS.

Ha Apple HomePod, akkor Apple szolgáltatások. Ez megint csak nem igazán gond, ha egyébként is csak az Apple szolgáltatásait szeretnénk fogyasztani és zenehallgatás terén beérjük az Apple Music repertoárjával. Se Sptofiy, se Audible, se Pandora integráció. Ha más zenei szolgáltatást szeretnénk használni, arra csak úgy lesz lehetőségünk, ha közvetlenül az iPhone telefonunkról streameljük a hangszóróra, mert az alapból nem támogatja ezeket a szolgáltatásokat.

HomeKit, HomeKit, Homekit, minden más tabu. A HomePod remekül működik az összes HomeKit eszközzel, de semmi mással nem kompatibilis, ezzel pedig egy csomó termék, köztük a Kevo okoszárak, Nest termosztátok és számos egyéb intelligens eszköz kiesik a képből, ami gond nélkül működik egy Amazon Echo vagy egy Google Home hangszóróval.

Csak egy felhasználós. Nem köthetünk hozzá egyszerre több fiókot a HomePod-hoz ez pedig finoman szólva több mint kiábrándító. Mivel a HomePod csak a mi Apple fiókunkra tud így támaszkodni, ha bárki más szeretné használni, akkor a mi beállításainkkal kell hagyatkoznia. Zenét szeretne nálunk hallgatni az egyik ismerősünk vagy a család egy másik tagja? Reméljük szereti az ízlésünket, mert a HomePod a mi zenei preferenciáink szerint fog számára zenéket ajánlani és ez csak egyike a kellemetlen apróságoknak. Ma már az Amazon és a Google asszisztenciája is képes felismerni és megkülönböztetni a felhasználóit hangjuk alapján. Siri miért nem?

Nincsenek csatlakozási lehetőségek. Az Apple HomePod letisztult formát kapott, amibe nem fért bele, hogy külső csatlakozási porok rondítsák el. Ez szép és jó is így, egészen addig, amig esetleg nem szeretnénk más eszközök hangszórójaként használni, Hova is gondoltunk?

Lemondhatunk több ezer szolgáltatásról. Igen, ha balga módon azt vártuk, hogy majd a HomePod okosan hozzáfér nekünk mindenhez, akkor csalódni fogunk. A HomePod nem képes hívások indítására vagy naptári bejegyzések létrehozására, se semmire abból a több mint 15000 dologból a taxi hívástól a vacsoránk megrendeléséig, amire Alexa. Folyamatban lévő hívásokat átirányíthatunk az iPhone telefonunkról a HomePod-ra, de ez nem valami nagy teljesítmény a riválisokhoz képest.

Nem köthetünk össze több készüléket. Nincs rá mód, hogy több HomePod-ot párba kössünk, ezzel több szobát lefedve, holott ez a Google Home és az Amazon Echo készülékek számára se jelent kihívást.

Mindennek tetejébe nemrég kiderült, hogy az se mindegy, hogy hova helyezzük el a HomePod készüléket, mert a berendezés szilikonos talpazata fehér köröket hagy maga után, ami bizonyos lakkozott felületeken maradandó kárt okozhat.

(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com)