Jump to content

Csúszik a Intel a 10 nanométeres ’Cannon Lake’ CPU-k gyártásával

2018. 04. 28. 20:54

Igen, nem tévedés, nem ismétlés. Az Intel úgy tűnik megint csak a mézesmadzagot húzta el a befektetők és a fogyasztók előtt. Tovább csúszik a 10 nanométeres technológiára való átállás.

Az Intel bejelentette, ismét, hogy csúszik a 10 nanométeres ’Cannon Lake’ chipek tömeggyártásával. A furcsa az, hogy a cég már korábban szállított az új chipekből egy kisebb mennyiséget (habár senki se tudja, hogy pontosan hová is lettek), de most mégis azt mondják, hogy a nagyobb volumenű termelés beindítására 2019 kell majd várni. Az újbóli hallasztás híre az első negyedéves jelentésből került elő, ami nem mellesleg 16,1 milliárd dolláros rekord bevételről és 4,5 milliárd dolláros profitról is beszél, ami 50%-os emelkedést jelent a tavalyi évhez képest.

A Cannon Lake CPU, ami az Intel új 10 nanométeres eljárását használja, eredetileg nem az idén, nem is tavaly, hanem még 2016-ban kellett volna, hogy megérkezzen. Azóta már a  rivális TSMC is kiadta a maga 10 nanométeres chipjét és a Samsung is elkezdte kipumpálni a második generációját a 10 nanométeres processzoroknak. Hovatovább a Samsung már megerősítette a 8 nanométeres chipek érkezését is, de talán az előtt még a Cannon Lake is befuthat.

Az Intel szerint a saját 10 nanométeres technológiája jobb lesz, mint a Samsung és a TSMC megoldása, ami még lehet igaz is, de lassan a világ túllesz a 10 nanométeres technológián, mire elkészül az Intel felsőbbrendű változata belőle. Az Intel továbbra is roppant eredményes, főként a PC centrikus piacon, de a Spectre és Meltdown botrány, az AMD erősödése, valamint a Cannon Lake chipek újbóli halasztása, mint gyülekező viharfelhők tornyosulnak a cég felé.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Intel)