Jump to content

A WhatsApp kampányba kezd az adatvédelem mellett

2021. 06. 24. 16:42

Az ingyenes üzenetküldő a kormányokkal szemben is felvenné a küzdelmet az emberek adatvédelme érdekében, és nemzetközi szintű kampányt indít. Az alkalmazás Kínában már tiltott, és a cég főnöke, Will Cathcart tisztában van vele, hogy még több országban betilthatják a felületet, ahogy világszerte egyre szigorúbb szabályok születnek a technológia ágazatában.

A WhatsApp a kampánya a szerződési feltételekben egy korábban bejelentett változást követ – írta a BBC. A januárban bejelentett változás miatt több ezer felhasználó fenyegetett azzal, hogy nem használja többet az alkalmazást, ugyanis azt hitték – tévesen –, hogy a felület megosztja az adataikat a Facebookkal. Sokan átpártoltak az ellenfelekhez, a Signalhoz vagy a Telegramhoz. De a frissítés valójában nagyrészt arra vonatkozott, hogy az alkalmazáson keresztül lehessen bankkártyával fizetni.

Will Cathcart, a cég vezetője azt mondta, hogy felelősséget vállalnak az esetleges zűrzavarért, amit a korábbi bejelentés okozott. „Megismételném, hogy a felhasználók üzeneteinek adatvédelmében semmi nem változott” – tette hozzá.

A jelenlegi kampányról közölték, határozottan ellenállnak a kormányok nyomásának is, és nem szándékoznak változtatni azon, ahogy az üzeneteiket titkosítják.

Szerintük a hatóságoknak a minél nagyobb biztonságot kellene követelniük az emberek adatvédelme érdekében, ahelyett, hogy gyengébb biztonsági rendszerre biztatnák a techcégeket.

A WhatsApp end-to-end titkosítást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy az üzeneteket csak azokon az eszközökön lehet elolvasni, amelyekről küldik vagy amelyek fogadják az üzeneteket. A WhatsApp és az anyacége, a Facebook sem tudja olvasni azokat, ahogy a bűnüldöző szervek sem. Priti Patel, az Egyesült Királyság belügyminisztere szerint ez nem elfogadható az illegális tartalmak megosztása elleni küzdelemben. A Facebook is alkalmazná az end-to-end titkosítást.

A WhatsApp azonban mégis azt tartja figyelem előtt, hogy személyes üzeneteinkbe ne nyerhessen betekintést akárki.

A törvényellenes tartalmak megosztásával szemben így is felvette a küzdelmet a cég. A WhatsApp havonta kétmillió fiókot tilt le, és 2020-ban háromszázezer képet jelentett az eltűnt és kizsákmányolt gyermekek nemzeti központja szervezetnek. Mindezt a címzettek jelentései és egy olyan technika segítségével teszik, amely a nem titkosított adatokat vizsgálja, minthogy mennyi üzenetet küld egy felhasználó vagy hány csoportbeszélgetéshez csatlakozik.

A sokat továbbított üzeneteket is megjelöli az alkalmazás, és korlátozza, hogy egy felhasználó hány emberrel oszthatja meg ugyanazt az üzenetet.

A WhatsAppot Kínában már betiltották, az indiai kormány ellen pedig pert indított, mert olyan szabályokat hoztak, amelyek miatt az alkalmazásnak meg kell szegnie saját adatvédelemmel kapcsolatos alapelveit. Cathcart azt mondta, hogy reálisan gondolkozik, és tudja, hogy több országban is letilthatják az alkalmazást, ahogy egyre szigorúbb rendeletek születnek világszerte a technológia ágazatában.

Az adatvédelmi kampányt nemzetközi szinten tervezik, amit hétfőn indítanak az Egyesült Királyságban és Németországban.

 

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)