Jump to content

Már lehet jegyet venni a sztratoszférába szóló utazásra

2021. 06. 28. 17:24

Az űrutazással foglalkozó Space Perspective 2024-ben indítja a sztratoszférába tett utazásokat. A 35 millió forintos jegyekért cserébe egy hatórás élményt kapnak a résztvevők. Az „űrballon” által hajtott kapszulákban wifi és bár is várja az utasokat.

A Space Perspective sztratoszférába tartó utazásaira szerdán 125 ezer dollárért, azaz több mint 35 millió forintért kezdték el árusítani a jegyeket. A luxusélményt nyújtó utat jóval alacsonyabb áron meg lehet úszni, mint a Blue Origin útját, amelyre 28 millió dollárért, azaz közel 8 milliárd forintért árverezték el az első jegyet. A cég óriási „űrballonokat” használ, amelyekkel legfeljebb nyolc vendéget visznek a sztratoszférába, 20 mérföldes, tehát több mint 32 kilométeres magasságba, egy hatórás útra. A bejelentés egy zárt körű elővásárlási időszakot követett, amely során az első három kezdeti útra minden jegy elkelt. A kereskedelmi járatok 2024-ben indulnak – írta a Daily Mail.

Az utasok a Föld panorámájában gyönyörködhetnek majd  egy kapszulából, amelyben bár is található.

Jane Poynter, a Space Perspective alapítója és társ-vezérigazgatója a DailyMail.com-nak elmondta: „A Spaceship Neptune-t (Neptun Űrhajót) egy futballstadion méretű űrballon hajtja, és 12 mérföld per óra (19,3 km/óra) sebességgel a Föld légkörének 99 százaléka fölé emelkedik, hogy űrutazóinknak megadja azt az élményt, amit az űrhajósok is átélnek: Földünket a világűr feketeségében láthatják majd.

A Space Perspective egy startup cég, amelyet 2020-ban alapított Poynter és Taber McCallum, akik korábban a World View társalapítói voltak, egy olyan cégé, amely léggömbökhöz rögzített érzékelőket telepít, hogy aztán űrfelvételek készülhessenek velük.

A teljes út a kilövéstől a leszállásig összesen hat órán át tart, ebből két órát tölt a sztratoszférában. A kapszulában wifi is van, amely lehetővé teszi az élő közvetítést.

A Space Perspective járatok először kötik össze az űrkutatást a luxusutazással, hogy kellemes és zökkenőmentes élményt nyújtsanak, egy olyan élményt, amelyet mi »űrnyugalomnak« nevezünk” – mondta Poynter.

Amikor eljön a földre való visszatérés ideje, az óriási léggömb elkezdi leereszteni a levegőt, és a kapszula végül vízen landol. A Space Perspective rendszere hasonló a SpaceX-éhez, mivel egy speciális, kifinomult modellezéssel ellátott hajó közvetlenül a leszállóhely mellett helyezkedik el. Ez a fedélzetére emeli a kapszulát, és az utasokat a partra szállítja.

A Space Perspective arra számít, hogy működésének első évében körülbelül 25 repülést indít, és évente akár száz repülés is indulhat majd egy-egy állomásról. Az első kilövőhely pedig a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont lesz.

Poynter elmondta, hogy a Space Perspective már a lehetőség bejelentését követő első órában 25 jegyet adott el.

A vállalat június 18-án indította el a léggömb prototípusát Floridában. A Neptune Once tesztjármű a Cape Canaveral-i Space Coast Repülő- és Űrrepülőtérről szállt fel, és elérte a tervezett 108 409 láb, azaz 33 kilométer magasságot, ahol hat órán át lebegett, mielőtt lezuhant a Mexikói-öbölbe.

A Space Perspective ugyan fontos mérföldkőhöz érkezett, de nem az első vállalat, amely turistákat küld az űrbe. Jeff Bezos Blue Originje és Elon Musk SpaceX-e az élen jár a területen. Bezos nemrég zárta le azt az árverést, amely vállalata első legénységgel ellátott űrrepülésének fedélzetére szólt. Az árverésen egy meg nem nevezett licitáló 28 millió dollárt, azaz mintegy 8 milliárd forintot fizetett. A július 20-i indulás – amely egybeesik a holdra szállás 51. évfordulójával – lesz a Blue Origin New Shepard rakétájának első tesztje emberekkel a fedélzeten, ami elindítja a vállalat űrturisztikáját. A SpaceX pedig, amely együttműködik az Axiom Space-szel, azt tervezi, hogy Falcon 9 rakétákkal küldi a turistákat az űrbe, az első küldetés 2021 második negyedévében indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Poynter szerint azonban a Space Perspective nem versenyez sem a Blue Originnel, sem a SpaceX-szel, mivel másfajta élményt nyújt. „Nem űrrakétával visszük az embereket az űrbe, nincs szigorú kiképzés, nincs nagy G erő, és nem csak néhány percig lehet kinézni az ablakon. A mi élményünk olyan egyszerű és kényelmes, mint a repülőgépen való repülés” – mondta Poynter.

 

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)