Jump to content

A Google Waze appja veszélyezteti a rendőröket

2015. 01. 29. 16:00

Az USA-ban elsősorban arra használatos a Google Waze alkalmazása, hogy a felhasználók könnyen elkerülhessék a dugókat és trafipaxokat, ám emellett sokan úgy látják, hogy az app a rendőrök életét is veszélybe sodorja.

Az Associated Press-nek nyilatkozó rendőrtisztek szerint a Waze rendőrkereső funkciója, mely elsősorban a gyorshajtásért járó büntetések elkerülésére szolgál, túlzottan egyszerűvé teszi a rendőrök megtalálását azok számára, akik szeretnék levadászni a közbiztonság szorgos szolgáit. Az alkalmazás kritikusai remélik, hogy az ítéletvégrehajtás és a média oldaláról is támogatást kaphatnak, mellyel rábírhatják a Google-t, hogy vegye ki ezt a feature-t az appból. Ilyen módon reményeik szerint nem lenne triviálisan egyszerű az egyenruhások követése.

A Waze csapata erre annyit felelt, hogy mindenképpen törődnek a rendőrök életével és utána néznek a dolgoknak, ám valószínűleg a Google-nek nincs oka az aggodalomra. Az alkalmazás az információkat a közösség által szerzi és általában csak azok a rendőrök kerülnek jelzésre a térképen, akik az utak mellett gyorshajtókat próbálnak bemérni vagy esetleg más okból vannak nagyon jól láthatóan jelen. Valószínűtlen tehát, hogy a jövőben tiltott dolog lenne, hogy az amerikai polgárok megosszák egymással megfigyelésüket, ha nyílt terepen, egyenruhában rendőrt látnak.

Forrás: engadget.com

Fotó: article.wn.com és gizmodo.com

Írta: Ambróz Nóra