Jump to content

A Caltech telefonos 3D szkennere

2015. 04. 05. 10:00

Nagyszerű lenne, ha a telefonoddal egyszerűen 3D szkennelhetnél egy tárgyat, majd utána nyomtathatnál egyet otthon magadnak? A Caltech kutató csoportja megalkotott egy olyan parányi kamera chipet, mely mindezt olcsón lehetővé teheti.

A cég szerint a technológia olyan precíz, hogy a nyomtatott replika csak mikronokkal tér el az eredetitől. A szilikon chipet nanophotonic coherent imagernek avagy NCI-nek keresztelték el, melyet nanofotonos koherens képkészítőtékent lehetne talán lefordítani.

Maga a találmány egy négyzetmiliméter nagyságú, így valóban elférne a telefonok kamerájában és más felvevő eszközökben anélkül, hogy külön hardvert igényelne. Segítségével a a kamera képes rögzíteni egy tárgy magasságát, mélységét és szélességét, melyhez LIDAR-okat használ, amik lézersugarakkal térképezik fel a vizsgált dolgot. A tárgy felületén megtörő fényt ezt követően az eszköz analizálja és meghatározza annak kiterjedését.

A Caltech prototípusa jelenleg csak apró holmikkal működik, mint a bemutatóban is használt érme, ám a csapat dolgozik a nagyobb dolgok szkennelésén is. Az általuk használt LIDAR technológia egy kivételesen hatékony eljárás, melyet a jövőben többször is láthatsz majd robotokban és önvezető autókban.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra