Jump to content

Huawei P8 – kipróbáltuk

2015. 07. 27. 09:00

A Huawei neve jelentősen szerényebb preztízzsel bír, mint az Apple vagy Samsung márkáké, ám ez nem jelenti azt, hogy a kínaiak ne kreálnának ugyanolyan szép telefonokat. A Huawei 2015-ös zászlóshajója, az elegáns P8 kiválóan igazolja a cég tervezőinek rátermettségét.

A P8 a Huawei első teljesen fémborítású készüléke elegáns design-nal és 6.4 mm vékony kivitellel. A készülék drasztikus fogyókúrájának köszönhetően ezen a téren maga mögé utasította az iPhone 6-ot és a Galaxy S6 Edge-et is. A filigrán elegancia abban a pillanatban szembeötlő, ahogy kinyitjuk a mattfekete téglaszerű dobozt. A fülhallgató, töltő, SIM eltávolító tű és használati utasítás közé ékelt készülék vékonyka ezüst csíkként csillan meg a tokban. A lekerekített sarkak, a finoman sziporkázó hátoldal és a hűvös fémborítás a konkurens zászlóshajók tulajdonosaiban is irigységet ébreszthet.

A Huawei eddigi legszebb telefonja egy 5,2”-os, 1920x1080 felbontású kijelzőt kapott, mely a többi csúcskészülék közt is az élvonalban van. A Huawei IPS-NEO technológiája hozza a beígért fényesebb, élesebb és élénkebb színeket. A kijelző könnyedén látható napsütésben, míg mélyfekete színei és kontrasztja kellemessé teszik az olvasást. A képek dúskálnak a színes részletekben és gyakorlatilag minden elképzelhető szögből fantasztikus látvány nyújt a kijelző. A Huawei EMUI 3.1 felülete sajnos nem egészen hozza ki a maximumot a telefon adottságaiból, hiszen visszafogott színei és pasztell palettája pont nem az eszköz legnagyobb erősségét hangsúlyozzák, ám személyreszabható jellegének hála, könnyen válthatsz tarkább ikonokra és más betűtípusokra.

A fantasztikus kijelző csak a 2680 mAh-es akkuval fér össze nehezen, hiszen a készenléti idő kicsit szerényebb, mint vártuk, ám a Telefon-kezelő néven megtalálható beépített alkalmazás sokat segít a helyzeten. A felesleges appok bezárásával így optimalizálható az energiafelhasználás és összességében jókora mozgástered marad két töltés között.

A nyolcmagos Kirin 930 processzor automatikusan váltogat gyorsabb és a lassabb négymagja között aszerint, hogy éppen mekkora az igénybevétel, ám az igazán komoly strapálás során némi gondolkodási időre szüksége van. A P8 Mali-T268 MP4 GPU-ja ugyan nem a 3D-játékok legjobb barátja, ám általánosságban jó teljesítményt nyújt. Ami a tárhelyet illeti Magyarországon a 16 GB-os modell kapható, melyet 128 GB-ig bővíthetsz. A készülék Titanium Grey (ezüstszürke) és Mystic Champagne (pezsgőszín) árnyalatokban elérhető.

A P8-at néhány nap alatt sikerült megszeretnünk, hiszen egy gyönyörűen kimunkált okostelefonról van szó. A versenytársaknál jelentősen olcsóbb készülék mellett szól párját ritkító szépsége és a Huawei multimédia lehetőségei, melyek 169 990 Ft-os áron komoly értéket adnak a kezedbe. A készülék kisebb gyengeségeit könnyen megbocsátjuk, hiszen eltörpülnek előnyei mellett melyek közül a kijelző mellett ugyancsak fontos kameráról és a hozzá tartozó lehetőségekről egy külön cikkben is beszámolunk hamarosan.

Írta: Ambróz Nóra; fotó: huawei.com