Jump to content

Extra védelmet kapnak a Play Áruház alkalmazásai

2018. 06. 24. 14:10

A Google egy aprócska változtatást vezetett be a Play Áruház alkalmazásait érintendőn, amivel szignifikáns mértékben növekedhet az Android okostelefonok biztonsága, legalábbis a cég reményei szerint.

A Google egy „kevéske” biztonsági metaadattal egészítette ki az Android APK-t, hogy az biztosan a Play Áruház ellenőrözött csatornáin keresztül legyen terjesztve. Ennek a kis kiegészítésnek köszönhetően a cég elmondása alapján, akár offline is ellenőrizhető lesz egy app hitelessége.

Az elsődleges cél az volt, hogy segítsék az olyan területeken való fejlesztést, ahol az emberek nem mindig rendelkeznek megbízható adatokkal és előfordulhat, hogy keresztül kell menniük olyan peer-to-peer portálokon vagy más csatornákon, amelyek a Google sajátjain túl mutatnak. A szóban forgó DRM kiegészítés segíthet meggyőződni róla, hogy az így letöltött alkalmazások valóban hitelesek és azt teszik, amire hivatottak. Talán legjobban úgy lehet leírni ezt az új fejlesztést, mint egy extra szabotázsvédelmet, ami ezután minden egyes a Google Play Áruházon keresztül letöltött alkalmazásnak ott fog lenni.

Ugyanakkor ez mégis csak egyfajta DRM. Potenciálisan lehetőséget ad a cégeknek, hogy meghatározzák, hogy hogyan és mikor használják a felhasználók az alkalmazásaikat. Nehéz, ha nem lehetetlen lesz belenyúlni az alkalmazásokba, ha módosítani szeretné őket valaki, anélkül, hogy bele ne szaladna a DRM védelembe. Technikailag arra is van lehetőség, hogy a fejlesztők kényszerítsék a felhasználókat egy az alkalmazásuk újabb verziójára való frissítésre pusztán a metaadatok módosításával, amivel megakadályozzák, hogy a programjuk korábbi verzióját használja bárki is. Tehát ez a kis újítás a Google vállalattól egyfelől jó a biztonság szempontjából, de lényegesen nagyobb kontrolt is ad a fejlesztők kezébe avégett, hogy hogyan használják a felhasználóik az alkalmazásaikat.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)