Jump to content

„Szuperföldet” fedeztek fel

2014. 07. 02. 14:35

Az elméletileg lakható égitestet a Dél-Wales-i Egyetem kutatói fedezték fel a napokban. A Gliese 832c nevű bolygó 16 fényévnyire található tőlünk, a tömege ötszöröse a Földének.

A UNSW (University of New South Wales) kutatói új, lakhatónak tűnő bolygót fedeztek fel. Ezzel a felfedezéssel megtalálták az eddigi legközelebbi földszerű bolygót, ugyanis a planéta „mindössze” 16 fényévnyire található a Földtől. A Gliese 832c csillagának (Gliese 832) lakhatási zónájában kering, ami elméletileg lehetővé teszi a folyékony víz jelenlétét.

A hasonlóságok ezzel ki is merülnek, ugyanis a szuperföld tömege ötszöröse a Földének, valamint annyira közel kering napjához, a Gliese 832-höz, hogy egy év mindössze 16 napból áll. Annak oka, hogy a csillag nem perzseli a bolygó felszínét az, hogy a Gliese 832 egy vörös törpe, mely hidegebb és halványabb a mi Napunkhoz képest. Elméletileg a Gliese 832c a harmadik legföldszerűbb, ismert bolygó a Föld-hasonlósági indexe (ESI) alapján. A két csúcstartó a Kepler-62e 0.83-as ESI-vel és a Gliese 667Cc 0.84-es ESI-vel. Az ESI egy nulla és egy közötti szám, mely azt jelzi, hogy egy adott bolygó mennyire hasonlít a Földhöz, ha az érték 1, akkor a Földről, vagy annak ikertestvéréről beszélhetünk.