Jump to content

Szenzorok által jobban érthetőek lesznek az ebek

2014. 11. 02. 18:00

Egy különös kutatási projektről lesz most szó, melynek során a tudósok viselhető, azaz kutyára szerelhető szenzorok segítségével igyekeznek jobban megérteni hűséges, négylábú társaikat. Az eredmények a kommunikáció javulásáról tanúskodnak.

Noha nem mindig egyszerű rávenni arra a kutyákat, hogy egészen pontosan azt csinálják, amit szeretnél, ám ez a jövőben lényegesen könnyebb lehet. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt szeretnék, hogy javuljon az ember és állat közti kommunikáció, melynek érdekében nem félnek egy jó nagy rakás kütyüt bevetni.

A csapat fejlesztése egy kutyahám, mely olyan technológiát tartalmaz, ami a beszélgetést végre kétoldalúvá teheti, ugyanis a benne lévő szenzorok a kutya testtartásából képesek következtetni viselkedésének jelentésére. Ezen felül olyan részei is vannak az eszköznek, melyek a kommunikáció emberi felét hivatottak hatékonyabbá tenni, így a beszédet egyszerűen érthető jelekként tolmácsolják.

A beszélgető funkción túl a hám képes megfigyelés alatt tartani Morzsi szívverését, testhőmérséklétet és érzelmi állapotát, melyeket gondosan táblázatba szedve prezentál a gazdinak.

A lehetséges felhasználási területek széles tárháza jut egyből eszünkbe, főleg, hogy az eszköz személyreszabható kamerákkal és mikrofonokkal is a környezetnek megfelelően. Legyen szó vakvezető-, rendőrségi-, hegyimentő- vagy vadászatban segédkező kutyákról, minden alakítható ízlés szerint.

Perpillanat egyetlen működő prototípus létezik, ám ahogy finomodik a technológia, úgy kerül egyre közelebb a tömeggyártás.

Forrás: engadget.com

Fotó: doghows.com

Írta: Ambróz Nóra