Jump to content

Kutatók a járművek által kibocsátott rezgéseket vizsgálják

2014. 11. 04. 18:00

A forgalom folyamatos hangja épp elég zajos magában, ám emellett egy olyan típusú hangot is kibocsát, mely az emberi fül számára nem érzékelhető: ez a szeizmikus zaj, mely a talaj vibrálásából áll. Ilyet adnak ki az autók, kamionok, vonatok, sőt a repülők is útjuk során, ám ezt eddig szinte senki sem tanulmányozta. A hangsúlyos rész, hogy „eddig”.

A Scripps Institution of Oceanography (Scripp Óceánkutató Intézet) csapata nemrégiben egy olyan technológiát alkotott, mely képes „hallani” ezeket a rezgéseket. Ehhez mindössze 5 300 geophone-ra volt szükségük, melyek amolyan csavarhúzószerű, földbeszúrt földrezgésmérő eszközök.

Az első kísérlet során a kutatók minden 90 méteres szakaszon elhelyeztek egy geophone-t Long Beach hosszában, hogy tanulmányozhassák az ottani rezgésmintákat. Kutatásaikból nagyon hamar kiderült, hogy a tudósok ilyen módon könnyedén számolhatják a repülőket, sőt mérhetik azok gyorsulását is és más nagyobb járműveket, mint kamionokat is nyomon tudnak követni.

A jövőben nagyon valószínű, hogy hasonló technológia segítségével fogják vizsgálni a forgalmat, mely jobb utak előállításához és megfelelőbben elhelyezett útjelző táblákhoz vezet, ugyanis végre kiderülne, hogy hol, mire van szükség.

Forrás: engadget.com

Fotó: dzinepress.com és theconnectivist.com

Írta: Ambróz Nóra