Jump to content

Láttál már 150 kilós robotot egy lábon állni?

2014. 11. 13. 19:00

A Boston Dynamics ismert robotja, Atlas ismét visszatért. A 150 kilogrammot, azaz 330 fontot nyomó monstrum ezúttal új algoritmusának köszönhető egy lábon való egyensúlyozásával kápráztatja el mindazokat, akiket elbűvöl a robot technológia fejlődése.

Nem lennénk egészen pontosak, ha azt mondanánk, hogy Atlas legújabb attrakciója egyedül a Google tulajdonában álló Boston Dynamics érdeme. Igaz ugyan, hogy maga a szerkezet a cég fejlesztése, mégis az új trükköt lehetővé tevő algoritmus az IHMC (Institute for Human and Machine Cognition) találmánya.

A fejlesztése célja természetesen nem csak az, hogy Atlas sikeresen produkálhassa magát a netes közönség előtt. Az IHMC mindenekelőtt azt szerette volna, ha a 180 centi magas szerkezet magabiztosabb, stabilabb járásra tegyen szert.

A fejlesztő IHMC-nek egyébként számos neves kitüntetése van. A DARPA Robotics Challenge elnevezésű kihívásán például megszerezték a számítógépes szimulációkért járó első helyet, míg a valóéletben, terepen bemutatott tudományukkal másodikok lettek. A következő ilyen verseny 2015 nyarára várható, amikor is a nevezőknek minden eddiginél bonyolultabb kihívásokkal kell majd szembenézniük.

A következő videóhoz ajánljuk, hogy halkíts le a hangfalat vagy vedd le a fülhallgatót és tekerj egy kicsit előre, hogy láthasd, amint egy rakás fém és elektronika egyensúlyozik a kezeivel egy lábon állva. Noha a gépezet mozdulatainak van egy sajátos „szépsége”, ám ez nem az a csendes fajta, így hadd hangsúlyozzam még egyszer: halkíts.

https://www.youtube.com/watch?v=UH0k2hFHzyc

Forrás: engadget.com

Fotó: globaldiscussion.net

Írta: Ambróz Nóra