Jump to content

A világ legöregebb „számítógépe” Kr. e. 205-ből

2014. 12. 04. 14:00

Az eszköz, mely a világ legöregebb számítógépe (természetesen analóg) címet viseli, nem más mint az Antikythera mechanizmus. A különös régészeti leletről azonban a behatóbb vizsgálatok kiderítették, hogy még régebbi, mint amilyen idősnek a tudósok először gondolták.

Az első vizsgálatok annyit tudtak megmondani a tárcsaszerű szerkezetről, hogy az hozzávetőlegesen 2 000 éves. Ezzel szemben azonban az Antikythera mechanizmus használatát és a babilóniai napfogyatkozások rögzített adatait összevetve kiderült, hogy az eszközt már Kr. e. 205-ben is használták. Korábban ennél legalább 50-100 évvel fiatalabbnak tartották.

A mechanikus szerkenytű korának pontosabb meghatározása segít abban, hogy fogalmunk legyen arról, hogy a görögök mikor, miként jósolták meg a napfogyatkozásokat és az egyes csillagok állását. Egészen eddig a tuddósok úgy vélték, hogy a rendszer alapjául a trigonometria szolgált, ám kiderült, hogy ez a metódus akkoriban még nem létezett. Ehelyett az emlegetett eszköz a babilóniai aritmetika eredményeit vette alapul.

Kizárásos módszert használva egy pár kutató összehasonlította az ókori feljegyzéseket és a tárcsa megtalált részeit, melyek a napfogyatkozások előrejelzésére szolgáltak, így végül egy viszonylag pontosnak tartott becslésre jutottak.

Az Antikythera mechanizmus többi részét még mindig keresik abban a reményben, hogy további kutatásokat folytathatnak majd. A remény korántsem alaptalan, hiszen a hajóroncs, melyen a meglévő darabokat találták még csak idén tavasszal lett felfedezve és egyelőre korántsincs teljes mértékig feltárva.

Forrás: engadget.com

Fotó: en.wikipedia.org és radionowhere.co.uk

Írta: Ambróz Nóra