Jump to content

A Jaguar okos szélvője nem hagy vakfoltokat

2014. 12. 17. 18:00

Nehéz minden lehetséges veszélyt időben észrevenni az autóból. A tükrök és kamerák segítenek ugyan, hogy mi van mögötted és melletted, azonban az autó tetejét tartó részek a szélvédő mentén még mindig kellemetlen vakfoltokat okozhatnak. Amennyiben azonban a Jaguar 360 fokos Virtual Urban Windscreen-je megvalósul, többé nem kell aggódnod a vigyázatlan gyalogosok és aggresszív sofőrök miatt.

A Jaguar korábban már kísérletezett hasonló projekttel, ám a Virtual Urban Windscreen egy újabb előrelépést jelent a szélvédőtechnológiában. Az ötlet újdonsága, hogy „átlátszátóvá” szeretnék tenni azokat az oszlopokat, melyek az autó teteje és a motorháztető közt futnak. Ehhez kamerákat vetnének be, melyek időben a kijelzőre varázsolják azt a veszélyt, ami éppen fenyeget, ezzel egy töredék másodperccel több időt adnak arra, hogy megfelelően reagáld le a helyzetet.

Emellett a cég azt ígéri, hogy a navigációtól a figyelmet elvonó tényezőket a minimumra csökkentik. Éppen emiatt sajátos ötlettel áltak elő arra az esetre, ha az okos szélvédő iránymutatására bízva szeretnél célba érni. Ennek során az üveg kijelző generál egy szellemautót eléd, melyet egyszerűen csak követned kell, mintha egy barátod autója után mennél.

A technológia egyelőre még bőven fejlesztésre szorul és könnyen lehet, hogy egyáltalán nem néz majd ki olyan jól, mint ahogy azt a Jaguar koncepcióvideói egyelőre sejtetik, ám ígéretesen hangzik, hogy a jövőbeni vezetés ennyivel is biztonságosabb lesz.

https://www.youtube.com/watch?v=c98h41TkREA

Forrás: engadget.com

Fotó: autoexpress.co.uk és stupiddope.com

Írta: Ambróz Nóra