Jump to content

Oroszország minden élőlény DNS-ét begyűjtené

2014. 12. 29. 14:00

Néhány intézmény máris hatalmas DNS-gyűjteménnyel büszkélkedhet, ám könnyen lehetséges, hogy a Moszkvai Állami Egyetem egyszerűen überelni fogja valamennyit. A nagyszabású vállalkozás során valamennyi élő és sok kihalt faj DNS-ét is szeretnék begyűjteni.

A projekt a „Noé bárkája” elnevezést kapta. A cél, hogy minden élő vagy kihalt élőlény DNS-e bekerüljön a gyűjteménybe, amennyiben az olvasható. A tárolást vagy cryo-fagyasztással oldanák meg vagy tiszta adatok formájában.

Nem meglepő módon ez több szempontból is hatalmas vállalás. Az orosz kormány ezért 194 millió dollárnak megfelelő összeget adományoz a célra, melynek részeként egy 430 négyzetkilométeres létesítmény is létrejönne 2018-ra.

A gyűjtemény nem kizárólag az ország dicsőségét hivatott emelni. Az egyetem szeretné a kutatók fiatalabb generációit is bevonni, míg a Bárka kutatási anyagot biztosítana az orosz, és a világ más tájain élő tudósok számára is. Ha minden rendben zajlik, akkor a kutatók páratlan nagyságrendben hasonlíthatják össze innentől a genetikai kódokat, sőt akár egyes a természetben nehezen megtalálható vagy kihalt fajok klónozásáról is szó lehet.

Forrás: engadget.com

Fotó: billfrymire.com és fastcoexist.com

Írta: Ambróz Nóra