Jump to content

A Boston Dynamics ügető-kocogó robotkutyája

2015. 02. 10. 14:00

Az immár a Google tulajdonában álló Boston Dynamics már az előtt is fantasztikus dolgokat mutatott be rendszeresen mielőtt Mountain View felvásárolta volna, ám továbbra sem hagynak fel a futurisztikus robotkreációk ontásával.

Legújabb lenyűgöző alkotásukat Spotnak keresztelték el, mely egy kisebb, agilisabb változata a WildCat robotnak. A bemutató legmeglepőbb pillanata, amikor a Boston Dynamics csapatának egyik tagja rugdosni kezdi a robotblökit, ám az továbbra is talpon marad.

A Spot összességében olyannyira jól sikerült, hogy nem is szívesen gondol bele az ember, hogy mi történne a rugdosodó munkatárssal, ha az „eb” tudatára ébredne a helyzetnek. A 70 kg-os jószág elektromosságot eszik és hidraulikus rendszernek köszönhetően mozog, sétál, kocog és vágtat, sőt lépcsőzik, hegyet mászik és leereszkedik a lejtőkön is. A robot fejszerű részében elhelyezett szenzorok segítenek neki a navigációban, melyeknek köszönhetően a legkeményebb terepen is jól boldogul.

A Spot elsődleges célja, hogy olyan helyekre is elkaptasson, melyek túl veszélyesek az emberek számára, így készleteket vihet el a bajba jutottaknak vagy felderíthet olyan terepeket, melyekkel az átlag robot nem boldogul és a drónok számára is túl sűrű a fák koronája.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: webrazzi.com és thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra