Jump to content

Hogyan születnek a bolygók?

2015. 02. 21. 12:00

A Hubble teleszkóp képei nagy segítségére lehetnek az emberiségnek az univerzum titkainak megértésében. A Hubble adatait felhasználva a tudósok jelenleg a bolygók születésének rejtélyeit kutatják.

A Hubble már 1997-ben készített képeket a Beta Pictoris elnevezésű 20 millió éves csillagról, melyet egy hatalmas kiterjedésű, diszkosz alakú por- és gázfelhő vesz körül. A csillag nagyjából 63,4 fényévre helyezkedik el az űrben naprendszerünktől.

A képek alapján 2009-ben a tudósok felfedeztek egy hatalmas bolygót, mely átlagosan 18-20 évente kerüli meg a csillagot. Ez az első olyan planéta, melyet valaha sikerült észlelni egy hasonló porködben. Ezt követően 2012-ben ismét felvételeket készített a Hubble, melyek tisztább fényben mutatják a csillagot és publikusan is kiadásra kerültek nemrég. A fotókon látszik, hogy a diszkoz alakú felhő nem sokat változott 1997 óta, ám a hatalmas bolygó gravitációja eltorzította a belső rétegeket.

A szemétből álló diszkosz miatt a Beta Pictoris egy nagyszerű példa arra, hogy miként is mutat egy fiatal naprendszer. A körülötte keringő gáz és sziklák, melyek egyébként a mi rendszerünk meteorjaiként is gyakran megjelennek, lehetséges, hogy újabb égitesteket formálnak majd, így belátást nyerhetünk abba, hogyan születnek az új bolygók.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra