Jump to content

Elkészült a Google ebolabiztos tablete

2015. 03. 22. 12:00

Egész eddig az orvosok, akik felvették a küzdelmet a legfertőzőbb betegségekkel kénytelenek voltak eszközeiket maguk mögött hagyni és papírra, tollra váltani. A Google azonban egy francia szervezet, a Médecins Sans Frontières (Orvoslás határok nélkül) kérésére végre készített egy alternatívát.

A teljes tablet egy biztonságos polikarbonát burokban nyugszik, melyet a szükséges fertőtlenítés során nyugodtan bele lehet meríteni egy adag klórba. Az eszköz akkumulátorról működő szerverekkel kommunikál, melyek a legveszélyesebb zónákon kívül vannak, ezáltal az orvosoknak lehetőségük nyílik fel- és letölteni a páciensek adatait szükség szerint.

Összességében ez egy elegáns megoldás arra, hogy a Google megkönnyítse egy kicsit a nagyon szigorú szabályok szerinti életet a karantén zónákban, ahol minden kihágás az orvosok életét veszélyezteti. A rendszer felhasználhatósága nem korlátozódik az ebolasúlytotta területekre. A jövőben bármikor bevethető lesz a készülék más járványok megjelenésénél is.

A Google és a Médecins Sans Frontières azon is dolgozik már, hogy nyitott forráskódúvá tegyék a projektet, mely egyszerűbbé tenné sokak számára, hogy az eszközt igényeiknek megfelelően átalakítsák.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra