Jump to content

A Curiosity életadó nitrátokat talált a Marson

2015. 03. 25. 12:00

A legújabb felfedezéssel a NASA Curiosity egysége még egy lépéssel közelebb áll ahhoz, hogy élet jeleit találja a bolygó felszínén, ám a nyomok még nem bizonyítják azt, hogy a vörös planéta fénykorában valóban voltak a Marson élőlények.

A Curiosity küldetésének még korántsincs vége azzal, hogy a Marson olyan nyomokat talált, melyek ha nem is bizonyítják az élet jelenlétét, mégis igazolják, hogy annak fenntartásához a bolygó igenis kínált megfelelő feltételeket.

A felfedező robot ezúttal az élőlények táplálásához szükséges nitrátokra bukkant, melyek alapja a nitrogén és elengedhetetlen feltételei az életnek. A tápanyagokat három különböző helyen is sikerült azonosítani a leszálló hely közelében sziklákba fúrva.

Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy a Marson valaha is volt élet, ám sokkal valószínűbb az új felfedezés ismeretében. A nagy kérdés most az, hogy ami létrehozta a nitrátokat az még mindig aktív vagy már leállt, amikor a bolygó élettelenné vált. A tudósok egyelőre nem biztosak semmiben és valószínűleg még beletellik egy kis időbe, míg válaszokat találnak.

Forrás: engagdet.com

Fotó: zmescience.com és nasa.gov

Írta: Ambróz Nóra