Jump to content

Billentyűzettel lenne kimutatható a Parkinson-kór

2015. 04. 03. 10:00

A Parkinson-kórt nehéz korai stádiumaiban diagnosztizálni, ugyanis hiányoznak a labortesztek, a tünetek pedig általában ilyenkor még enyhék. Az MIT kutatói azonban egy olyan eszköz segítségével tennék lehetővé a probléma időbeni felfedezését, amit máris sokat használnak: a számítógép billentyűzetét.

Kutatásuk során kimutatták, hogy a sérült motorikus funkciókkal rendelkező emberek más mintákat követnek a gépelés során, mint az egészségesek. Ennek tanulmányozására a tudósok megalkottak egy szoftvert, mely méri, hogy a kutatás alanyai, milyen hosszan tartják nyomva az egyes billentyűket. Kiderült, hogy ez az idő a betegeknél kicsivel több.

Az esetek többségében az agy jelentős része sérült mát, mielőtt kiderülne a kórkép. Az ennél korábbi diagnosztizálás lehetővé tenné az orvosok számára, hogy lelassítsák a betegség lefolyását. A motorikus funkciók problémái azonban nem csak Parkinsonra utalhatnak. A kutatás eredetileg a kimerültség hatásait vizsgálta, ám később kiderült, hogy diagnózisok felállításában is segíthet, így 21 pácienssel folytatták a teszteket, melyekhez egy további 15 fős kontrolcsoportot használtak.

Mielőtt azonban az orvosi rendelőkben gépeléssel tesztelnék a lehetséges betegeket még számos kísérletnek kell lezajlania a pontos adatok összegyűjtéséhez.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra