Jump to content

A Dawn fotója a napsütötte Ceresről

2015. 04. 18. 10:00

A Dawn szonda az eddigi legélesebb képet kapta el a Ceresről, mely megmutatta a törpebolygó napsütötte északi sarki vidékét. A nagyszerű kép azonban még csak a kezdet.

A NASA egysége 2012 óta halad rendíthetetlenül az égitest fele, miközben útja során 14 hónapon keresztül keringve követte a Vesta elnevezésű aszteroidát. A szonda hajtóműveit márciusban izította be ismét, hogy közelebb kerüljön a körülbelül Texas állam méretű proto-bolygóhoz és pályára álljon körülötte, egészen addig míg meg nem képes közelíteni a Ceres felszínét 375 km-re.

Mi a kutatás célja? A Dawn segítségével a tudósok szeretnének 3D-s nagyfelbontású térképet készíteni a Ceresről, mely minden valószínűség szerint otthont ad a víz valamilyen formájának.

A képek mellett egy sor animációt is közzé tett a NASA, melyekhez a felvételek április 10-én készültek, miközben a Dawn már 33 800 km-re járt a felszíntől. Referenciaként a Föld és Hold közötti távolság 384 400 km. Ahogy az a képen is látszik a Ceres a Holdhoz hasonlóan kráterektől szabdalt felszínnel rendelkezik, ám valószínűleg nem sokáig lesz ez a legjobb kép a bolygóról, ugyanis a Dawn egyre közelebb jár a tökéletes felvételekhez.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra