Jump to content

A sötétanyag komplexebb, mint hittük?

2015. 04. 20. 16:00

A tudósok eddig tipikusan az gondolták a sötétanyagról, hogy az egyszerűen viselkedik: ha két kupac találkozik egymással, akkor azok csakis a gravitáción keresztül lépnek interkacióba. A legújabb kutatások azonban lehet, hogy rácáfolnak erre.

A kutatók a Hubble és a Very Large Telescope adatait vizsgálva vették észre, hogy ennél több is lehet a dologban. Kiedrült, hogy a sötétanyag, melyet a kép kék vonalakkal jelöl, lemaradozik egy galaxis mögött a súrlódás miatt, így ez arra utal, hogy a gravitáción kívül más faktorok is működésben vannak. Az egyelőre bizonytalan, hogy a súrlódás forrása egy ismerős jelenség vagy olyasmi, amiről még sosem hallott az emberiség, ám semmiképp sem a szokásos helyzetet áll fenn.

Valószínűleg pontosabb válaszok csak sokára születnek majd. Az adatok egyelőre egyetlen galaxist érintenek és van rá 0,1% esély, hogy az egész felhajtás hátterében egy mérési hiba áll. A kutatók ez utóbbit szeretnék szinte teljesen kizárni, mielőtt elkezdenék újrafogalmazni a világ jelenlegi tudását a sötétanyagról és arról, hogy befolyásolja az a kozmoszt.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra