Jump to content

Új rakéta viszi az amerikai műholdakat az űrbe

2015. 04. 20. 12:00

Talán annyira nem ismerős az ULA neve, mint a NASA-é, ám a United Launch Alliance az Amerikából az űrbe induló rakéták egy jelentős részének ügyeit kezeli. Éppen emiatt különösen fontos a bemutatott legújabb rakéta.

A képen látható rakéta a Vulcan nevet kapta. Az ULA által nemrégiben bemutatott vadonatúj kilövési rendszer egy sor műholdat és egyéb rakományt küld majd fel hamarosan az űrbe.

A kétfázissal rendelkező jármű, jelenleg a legköltséghatékonyabb példány a hasonló rakéták műfajában. Ez részben köszönhető a visszatérési technológiák fejlődésének, mint a SMART azaz a Sensible Modular Autonomous Return Technology, mely az egység főmotorját épségben visszajuttatja.

A Vulcan további előnye, hogy megszünteti az orosz erőművektől való függést, ugyanis alacsony áron elérhető, újrahasznosítható, természeres gázmotorokat használ Jeff Bezos Blue Originjétől.

A számos új egység pályára állítására képes alkotásnak talán csak azok nem örülnek, akik szívvel-lélekkel a SpaceX dominanciájának szurkolnak.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra