Jump to content

Hogy néz ki MRI-n, ha énekelsz?

2015. 04. 25. 14:00

Sokkal több minden zajlik az emberi hangképzés során, mint a hangszálak mozgatása és a levegő kifújása. Mintegy száz izom együttes működésére van szükség a nyakunktól a szánkig a komplex beszéghangok előállításához, mely folyamatot egy vadonatúj szemszögből ismerheted meg.

Egy vadonatúj MRI technológiának köszönhetően a kutatóknak lehetőségük adódik az izmok mozgását valós időben megfigyelni. Ahogy azt a következő videóban láthatod, az eredmény egészen megdöbbentően mutat.

A technológia kitalálója Aaron Johnson professzor az illinois-i egyetemen a Beckman intézet támogatásával alkotta meg csapatával karöltve az eljárást. Az így létrehozott MRI 100 FPS-sel vesz fel, ami tízszer gyorsabb, mint a hagyományos MRI készülékek teljesítménye.

Korábban már láthattunk hasonló videót egy brit zenésztől, Sivu-tól tavaly, ám annak filmezése 3 órát és még sokkal több vágást igényelt. Ezzel szemben Johnson metódusa akár élőben is streamelhető.

A technológia különösen a beszédképzés megfigyelésére alkalmas, így a kutatók remélik, hogy hamarosan gyógyászati felhasználása is lesz a ezen a területen technológiának.

Forrás és fotó: engadget.com, elsevier.es és jaypeejournals.com

Írta: Ambróz Nóra