Jump to content

A NASA új rakétája szupernova-maradványokat kutat

2015. 05. 02. 16:00

A héten rengeteg űrrel kapcsolatos dolog történt. Rakéták indultak, műholdak tértek vissza és akadt egy eltévedt teherszállító egység is. Mindezek után a NASA máris legújabb hatalmas kísérletéről beszél.

A NASA következő nagyszabású akciója során egy olyan felderítő egységet szeretnének kiküldeni, mely a Cygnus-hurok tartalmát vizsgálná. A szupernova mintegy 20 000 évvel ezelőtt robbant fel, így a küldetés során a rakéta azt vizsgálná, mi mindent lökött kimmagából a csillag az esemény idején, mely segítene a tudósoknak, hogy megértsék, miből is állt eredetileg az óriási szupernova.

Nagyban vizsgálva a dolgokat, a tudósok célja az univerzum működésének alaposabb megértése, mely mellett eddig fel nem fedezett anyagok megismerésére is számítanak a kutatók.

A felderítő egység az OGRESS nevet kapta, mely az Off-plane Grating Rocker for Extended Source Spectroscopy rövidítése. A kilövésre helyszíne a White Sands Missile Range Új-Mexikóban, míg az időpont május 2. A következő hasonló utazást 2018-ra tervezi a NASA, melynek célja a Capella csillag megismerése lesz.

Forrás és fotó: engagdet.com

Írta: Ambróz Nóra