Jump to content

Sértetlen növényi sejtek 3D-mikroszkóp alatt

2015. 05. 03. 12:00

A virágok a természet törékeny remekei, így a tudósok számára nem csekély fejfájást okoz, hogyan is lehetne őket sértetlen állapotban tanulmányozni elektron mikroszkóp alatt. Sajnos a jelenlegi vizsgálati módszerek szinte kivétel nélkül kárt tesznek alanyaikban, ám talán már nem sokáig.

A floridai egyetem egy vadonatúj képkészítési technológiával állt elő, mely lehetővé teszi, hogy a vizsgált növények tökéletes épségben maradjanak az eljárás során.

A technológia egyik alapja egy összetett fluoreszkáló fényt alkalmazó mikroszkóp, míg a másik egy olyan kamera, mely számos sejtréteget képes vizsgálni a 3D képkészítés során, így olyan során, így olyan törékeny sejtrendszereket is sikerülhet tanulmányozni, mint egy virág szirmai.

A végeredményként készült képek talán nem hoznak semmit váratlan (apró gömböcskék egymás mellett, aha) ám jelentős előrelépési lehetőséget adnak a biológusok számára. A kutató a technológia segítségével jobban megismerhetik az állati és növényi szöveteket, mely hosszú távon a betegségek elleni harcban és az új fajok tanulmányozásában is jó hasznot hozhat.

Forrás és fotók: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra