Jump to content

Lábbal termelt energia műszívhez

2015. 05. 04. 16:00

Nem sokára lehetséges, hogy a műszívvel élőknek hosszú-hosszú sétákat kell majd tenni az életben maradás érdekében. No nem csak azért, mert a levegőzés jót tesz az egészségnek, hanem azért, mert szintetikusan készült belsőszervüknek a mozgással termelt energia szolgálna hajtóerővel.

A Rice Egyetemen a diákok egy „farmereknek” nevezett csoportja fejlesztésében készült az eszköz, mely képes energiát termelni a sétálásból és visszavezetni azt, felhasználható formában egy műszívhez.

Alkotásuk egy módosított, egészségügyi céllal készül, lábra szerelhető pánt, mely a térd porcának mozgását használja fel az energiaátalakítás során. A projekt egy korai prototípusa már évekkel ezelőtt készen állt, ám azóta már a hallgatók harmadik nagy csoportja dolgozik a fejlesztésen. A korábbi ötletek közt szerepelt egy speciális, a sarkán keresztül egy pedálhoz csatolt cipő is.

A csapat szerint a legnagyobb kihívás az ötlet könnyen viselhető formába öntése volt, ám a tesztelők szerint mára ez a probléma javarészt megoldódott és a jelenlegi darab akkor is kényelmes, ha valaki hosszú távon hordja. További plusz, hogy az átalakító rendszer már nem csak képes elektromosságot termelni, de azt tárolni is tudja egy lítium-ion elemben.

Az eszközt egyelőre még nem próbálták valódi műszívvel alkalmazni, ám a „farmerek” remélik, hogy idővel ez is lehetségessé válik.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra