Jump to content

A telesebészet az internet határait feszegeti

2015. 05. 06. 12:00

A telesebészet lehetőséget ad az orvosoknak, hogy távolról végezzék el pácienseiken az életmentő beavatkozásokat. A koncepció kis térbeli távolságok közt jól működik, ám az adatátvitelben való késleltetés miatt a kontinensek közti operációk már problémásak.

A telesebészet során az orvosok irányította robotok végzik a műtétet, melynek köszönhető a sebész és betege nagy távolságra is lehet egymástól. A probléma egyedül a távolság növelése, ugyanis ezáltal a késés is megnövekszik (ping). Sajnos a legkisebb lag is komoly következményekkel járhat egy műtét közben, ám Amerikában már tesztelik, hogyan lehetne kitolni a technológia határait.

A kísérletekben résztvevő sebészek nagyjából 200 milliszekundumos késést tartottak tolerálhatónak, ami körülbelül egy pislogás ideje. A tesztben 107 tapasztalt sebész dolgozott szimulált műtéteken. A legtöbben közülük észrevették a 300 és 500 milliszekundum közti különbséget és ezt még kompenzálhatónak tartották, ám efelett már mindegyikük veszélyesnek érezte a beavatkozásokat.

A telesebészet elsősorban az USA hadserege számára tűnik ígéretes fejlesztésnek, ugyanis ezáltal a világ minden pontján a lehetséges legjobb sebészi ellátást kaphatnák a harctéren megsérült katonák.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra