Jump to content

Készül a szupererős pókfonál

2015. 05. 06. 14:00

A gömbpók hálója a természet egyik legellenállóbb és legerősebb anyaga, melyet a technológia még egy kicsit képes tovább fejleszteni a nanocsövek segítségével.

Olaszországban, Trento egyetemén nemrégiben 15 gömbszövő pókot (Pholcidae család) egy szén nanocsöveket tartalmazó anyaggal kezeltek. A tudósok észrevették, hogy a pókok egy része ezt követően még erősebb hálót szőtt.

A kísérletben öt pók grafén és víz keverékét kapta, míg tíz másik szenet és vizet. Noha néhány pók átlagos hálót szőtt és négy példány azonnal elpusztult, a szénnel kezelt pókok egy része három és félszer erősebb hálókat kezdett el alkotni, mint a legjobb természetes pókfonál.

A csapat először arra gyanakodott, hogy a nanoanyagok átkerültek a selyemre, ám ez az elmélet nem magyarázza kellőképpen a fonál teljesítményének ilyen szintű növekedését.

A kutatócsoport vezetője, Nicola Pugno szerint a pókok talán „leszüretelik” a közvetlen környezetükben található anyagokat és a szövés során felhasználják őket. Ez esetben így történhetett ez a nanorészecskékkel, melyek a pókokat borították. A csapat az eljárást szeretné odáig fejleszteni, hogy a hibrid selyemtermelési eljárás felhasználható legyen, ám következő kísérletükben selyemhernyókat szeretnének használni.

Forrás és fotó: engadget.com, facepunch.com és photography.nationalgeographic.com

Írta: Ambróz Nóra