Jump to content

IPhone-ból vérparazita detektor

2015. 05. 09. 12:00

Afrikában kevesen engedhetnek meg maguknak egy alapos laborvizsgálatot. A UC Berkeley csapata azonban az iPhone mikroszkóp projektjüket továbbgondolva egy olyan rendszert alkotott, mely három perc alatt, takarékosan kimutatja a vérparazitákat.

A CellScope Loa elnevezésű technológia egy 3D-nyomtatott dobozka, melybe az okostelefont csak bele kell helyezni. Ezt követően a rendszer ötmásodperces videókat készít a vérmintákról. A kísérő alkalmazáson keresztül később, nyomon lehet követni a súlyos betegségeket okozó vérparaziták mozgását.

Több ilyen betegségre is viszonylag könnyen elérhető a gyógymód, ám a rosszul diagnosztizált esetekben a hibás kezelés halálos kimenetelű is lehet.

A CellScope Loa gyártásához nincs másra szükség, mint egy Arduino táblára, egy Bluetooth modulra és egy LED Array-re, így a technológia viszonylag olcsó. A kutatók szeretnék az eszközt először próbaként Kamerunba eljuttatni, ahol a 40 000 darabot osztanának szét országszerte. A kísérlet sikere esetén számos afrikai területen válhatna olcsóbbá és hatékonyabbá az orvoslás.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra