Jump to content

Az első felvételek a Plútó kisebb holdjairól

2015. 05. 17. 16:00

Még mindig sokan igazságtalannak tartják a Plútó kisbolygóvá történő leminősítését, hiszen még így is néggyel több holdja van, mint Földünknek. Ezen túllépve azonban, sokkal érdekesebb, hogy végre sikerült ezekre a holdakra egy alaposabb pillantást is vetni.

Az újonnan megmutatkozott két parányi hold a Styx és a Kerberos, melyeket a tudomány még csak néhány éve fedezett fel olyan aprók. A NASA New Horizons készüléke most először tudott róluk képeket készíteni, ami magában is csoda, hiszen a holdak 89 millió kilométerre voltak tőle és a Styx átmérője mindössze 6 és fél vagy legfeljebb 21 kilométer. A képek elkészítése 10 másodperces záridővel történt a New Horizons érzékeny, Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) képkészítője segítségével. Ezt követően még sokat kellett tisztítani a felvételeket, mire láthatóvá vált a lényeg.

A felvételek még csak előzményei a hamarosan következő dolgoknak. Ahogy a New Horizons távolodik tőlünk, a Plútó mellett is elhalad 10 000 kilométerre megközelítve azt július 14-én, idén. Ezen a ponton a tudósok szeretnék megvizsgálni a törpeplanéta felszínét és legnagyobb holdját a Charont, melynek átmérője fele a bolygóénak. A kutatók arra is kíváncsiak, akadnak-e aktív cryo-gejzírek a hold felszínén.

A New Horizon felfedezőútja során feltehetően minden eddiginél jobb képeket készít majd a Plútóról, így a tudósok végre nem csak a Hubble felvételei alapján folytathatják munkájukat.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra