Jump to content

Új esélyt kapott egy teknős a 3D-nyomtatásnak hála

2015. 05. 18. 14:00

Megértjük, hogy a tengeri teknős protézise mögött egy tragikus történet áll, mégsem tudunk szó nélkül elmenni amellett, hogy a sérült állat csőrét pótló 3D-nyomtatott megoldás mennyire vagányul mutat.

A 3D Printing Industry szerint a teknőcre török állatmentők bukkantak rá, amint az szinte élettelenül lebegett a tengerben. A súlyos sérülést feltehetően egy hajó propellere okozhatta, mely letörte a teknős csőrének egy jókora részét.

Az állat életét eleinte jószándékú aktivisták mentették meg, ugyanis kézzel kellett etetni és magától képtelen lett volna túlélni a vadonban. Éppen ezért a szervezet felvette a kapcsolatot a 3D-nyomtatással foglalkozó BTech Innovation vállalattal, akik a teknős CT szkennelt mintái alapján képesek voltak egy olyan csőrprozézist alkotni, mely tökéletesen illeszkedik.

A cég emberei a felső és az alső álkapocs egy részét pótolták, melynek nyomtatásához orvosi titánimot használtak. A csőrt ezt követően egy műtét során rögzítették, melyet követően már lábadozik a teknős, mint ahogy az a videóban látható.

Amint teljesen felépül, a teknőst várja vissza a tenger és egy szép, hosszú élet.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra