Jump to content

Versenyt ír ki a NASA 3D-nyomtatott űrotthonokra

2015. 05. 18. 12:00

Ha a NASA szeretne embereket telepíteni a Marsra és más távoli bolygókra, akkor mindenképpen meg kell oldania a felfedezők elszállásolását. Éppen ezért a házak tervezésére versenyt ír ki, melyben akár te is részt vehetsz.

Az ügynökség 3D Printed Habitat Challenge néven indította el a pályázatot, melynek során keresik a legjobb megoldást az asztronauták elszállásolására más bolygókon. A kihívás első szakaszában 50 000 dolláros díjat nyerhet az, aki beküldi a legjobb építészeti megoldást. Ezt követően a második fordulóban már két 1,1 millió dolláros díj forog kockán, melyet a szállások elemeinek gyártási eljárásaiért osztanak. Ez azonban nem kis munka, ugyanis a lakásokat úgy kell létrehozni, hogy a bolygókon uralkodó viszonyokat is számításba kell venni a gyártási eljárás során.

A NASA azt reméli, hogy születnek olyan megoldások, melyek lehetővé teszik az idegen bolygók benépesítését anélkül, hogy hegynyi utánpótlást és alapanyagot kéne cipelni a Földről, noha a meghódítani kívánt területek nem szolgálnak mással csak sziklákkal és porral. Ez nem csak azt tenné lehetővé, hogy a legénység könnyű „csomagtartóval” vágjon neki az útnak, de megkönnyíteni a helyzetet akkor is, ha az emberiség szülő otthonától millió kilométerekre romlana el valami.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra