Jump to content

Életre szóló tökéletes látás bionikus implantátummal

2015. 05. 23. 16:00

Egy brit-kolumbiai szemorvos állítása szerint sikerült megalkotnia egy olyan könnyen beültethető eszközt, mely viselőjének egy életen keresztül „háromszor jobb látást biztosít 20/20-nál”.

A találmány a Ocumetics Bionic Lens (okumetikus bionikus lencsék) elnevezést kapta feltalálójától, Dr. Garth Webbtól, aki szerint a szerkezet a hagyományos lencsékhez hasonlóan ültethető be, mint egy szürke hályog műtét során szokásos. A beavatkozás nagyjából 8 percet vesz igénybe és gyakorlatilag fájdalommentes. A műtét során a lencsét bejuttatják a páciens szemébe, ahol az kibomlik és helyettesíti a természetes lencsét, így javítja a látást. További előny ezen felül, hogy a lencséknek köszönhetően soha nem alakulhat ki többé a kezeltek szemében szürke hályog.

A technológia sajnálatos módon még számos teszt előtt áll, noha Webb máris magabiztosan azt nyilatkozta a Business Insidernek, hogy biztonságos és hatékony. Webb kutatásait egy latin-amerikai orvosi konferencián publikálta áprilisban, ahol azt nyilatkozta, cégével, az Ocumetics Technology Corppal először állatkísérleteket szeretne végrehajtani, melyeket követően vak emberek jelentkezését várnák. Ha ezeken a teszteken minden jól megy, a lencsék 2017-től válnak elérhetővé.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra