Jump to content

A NASA megoldotta a Curiosity autofókusz gondjait

2015. 05. 24. 10:00

Elnézést kérek, hogy egy viszonylag népszerűtlen véleményt hangoztatok, de a szoftver frissítésekben van valami fantasztikus! No nem is a játékkonzolokról van éppen szó, hanem a Curiosity távolról érkezett patch-éről, mely rengeteg kilométerről hárította el az autofókusz problémákat.

A „ChemCam” teleszkóppal végre minden rendben van a Marson. A frissítés előtt a tudósok Los Alamos-ban a Nemzeti Laboratóriumban kénytelenek voltak mindenről kilenc képet készíteni különböző fókusztávolságokkal, hogy egy használható közelített képet kapjanak a vörös bolygó szikláiról és talajáról, melyeket itthon elemzésnek vethetnek alá. Ugyanez vonatkozott a mintákat analizáló lézerre is.

A probléma az volt, hogy az analízis hasznossága során nagyon fontos, hogy a teleszkóp által kibocsátott lézer fókuszban legyen, ám a kerülőút nem volt egy teljesen hatékony megoldás.

A csapat ezt nem hagyhatta ilyen formában, így a rover továbbra is kilenc képet készít, ám hagyják neki, hogy a fotókat maga analizálja és utána kiválassza a megfelelő autofókuszt. Mindezt egy 40 kilobájtos fájllal sikerült kivitelezni.

Bizony, így igaz: a szoftver, mely a Mars talaján keres vizet kisebb és könnyedebb, mint a telefonodra érkezett legújabb Gmail update. A patch a hét folyamán érkezett meg, így a Curiosity ismét akcióba lépett.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra