Jump to content

Hatékonyabb napelemek a legdurvább vidékek ellátására

2015. 05. 25. 10:00

A tudósok már régóta értekeznek a fekete szilikonról (mely egy nanoméretű struktúrákból álló speciális műanyag) és arról, hogy az potenciálisan képes lenne felülmúlni a hagyományos napelemeket. Most végre látjuk, hogy ez lassan meg is történik.

Az Aalto Egyetem kutatói fejlesztésében elkészült feketeszilikon nepelemek rekord értékű, 22,1-es hatékonyságra voltak képesek, ami az eddigi legjobb módja a Nap sugarainak használható energiává alakításának. Ez 4%-kal übereli az eddigi legjobb eredményeket és elég jó ahhoz, hogy a technológia készen álljon a piac meghódítására és a jelenleg létező napelemek felváltására.

A fekete szilikon sokkal alkalmasabb a napfény begyűjtésére kisebb beesési szögekben, ami gyakori jelenség az északabbra fekvő felhasználási területeken. Nem kell tehát a kellemesen napos, déli vidékeken élned feltétlenül ahhoz, hogy a tiszta napenergiához hozzájuss.

További érv a fekete szilikon mellett, hogy olcsóbb, mint a mostani technológiák. Amint a fekete cellák eljutnak a tömeggyártáshoz, valószínűleg könnyebb dolgod lesz, ha szeretnél felszerelkezni napelemekkel.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra