Jump to content

Carl Sagan űrhajója végre vitorlát bontott

2015. 06. 08. 12:00

A Planetary Society LightSail űrhajója ismét valahogy kikecmergett a csávából – a földi csapatok újfent képesek kommunikálni a Carl Sagan által inspirált egységgel, mely mostanra teljes pompájában csillogtatja vitrláit a napfényben.

Továbbra sem tisztázott, mi történt a hajóval a múlt hét folyamán, amikor a jel elcsendesült. Ennek ellenére a problémán már dolgozó csapat előállt egy lehetséges feltevéssel, melyet „ping-pong effektusént” emlegetnek. Eszerint a LightSail celláiban túl kevés energia volt a sötét időszakokban, míg napfényben szinte túlcsordultak. Röviden összefoglalva a LightSail eddig egyszer sem működhetett optimálisan.

Mi következik ez után? A korai tesztelés még csak kis magasságban zajlik, így nincs mód a tényleges vitorlázásra, ám a Planetary Society feje, Bill Nye abban reménykedik, hogy elegendő energiát habzsolhat a jármű a napfényből, mielőtt megkezdi következő körét pályáján.

Bízzunk benne, hogy a LightSailre ezután fényesebb jövő vár, mint az eddigi nehézségektől terhelt időszak. Ezt követően reméljük, a csapatnak több lehetősége adódik a tényleg tesztelésre ahelyett, hogy minden igyekezetükkel azon kelljen dolgozniuk, hogy életben tartsák egyáltalán a projektet.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra