Jump to content

Már szelfizik a LightSail

2015. 06. 10. 10:00

Egy sor számítógépes probléma, akkumeghibásodás és egyéb nehézségek után tűnhetett csak igazán édesnek a földi csapat számára az a pillanat, amikor a LightSail végre visszaküldött egy fotót teljes diadalmas pompájában kibontott vitorláiról.

Az első szelfi vagyis inkább sailfie (elnézést, a rettenetes angol szóvicért) már azt mutatja, amint az űrhajó szárnyait büszkén kiterjesztve pózol a napfényben, bizonyítva ezzel, hogy a vitorlák kibontása sikeresen lezajlott. Az alacsony földkörüli pályán megtörtént műveltre június 7-én került sor.

A LightSail földi csapata jelenleg már tölti lefele a második képet, mely az elletétes oldalról készült, így valószínűleg a Föld is szerepel majd a háttérben. A mérnökök lehetséges, hogy az elkövetkező napokban kissé megpróbálják kihúzni a vitorlákat, így azok a következő képeken már feszesebben mutatnak, mint az elsőn. Ezt követően a fotók analizálása és rengeteg felkészülés jön a teendők listájában, mely mind a LightSail 2016-os első, komolyabb küldetése előtt szükséges. A projektnek ezt a szakaszát részben a Kickstarteren gyűjtött támogatásból fedezik.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra