Jump to content

Medúzák alapján készülhetnek az öngyógyító robotok

2015. 06. 19. 10:00

A természet hatalmas inspiráló erő a tudomány számára. Nincs ez másként akkor se, amikor a tudósok az öngyógyító robotok technológiai kivitelezésén gondolkodnak, melyre lehetséges megoldást kínálnak a tenger különös lényei, a medúzák.

Normálisan ha egy medúza elveszti egy végtagját, mondjuk egy különösen harapós tengeri teknős miatt, akkor a csalánozó egész egyszerűen növeszt egy újabbat, mintha mi se történt volna. A Caltech kutatócsoport azonban felfigyelt egy különleges medúzafajra, mely ahelyett, hogy új csápot növesztene mindössze átrendezi megmaradt tagjait, hogy helyreálljon a szimmetria. A tudósok szerint ez a testmódosító trükk lehet a robotok önjavításának is kulcsa hamarosan hasonló sérülések esetén.

A kutatás során az úgynevezett holdmedúzák különböző végtagjai távolították el sorban az állatok elaltatását és érzéstelenítését követően, majd megfigyelték gyógyulásukat. A csalánozók szokásuk szerint néhány óra alatt felépültek és megmaradt tagjaikat újra szimmetriába rendezték, mint ahogy az az alábbi képeken látható. A funkcionális geometria helyreállítása most az öngyógyító robotok megalkotásában is segítségünkre lehet.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra