Jump to content

Képek a Cassinitől a Szaturnusz holdjáról, a Dionéről

2015. 06. 22. 12:00

A cikkhez csatolt kép egyike az eddigi legrészletesebb felvételeknek, melyeken a Szaturnusz egyik holdja, a Dione látható. Emellett magáról a bolygóról is ez egyik legjobb képünk, melyet a NASA és az ESA Cassini elnevezésű egysége készített.

A Cassini június 16-án közelítette meg az égitesteket, így ekkor készültek a fantasztikus fotók. Az egység már csaknem egy évtizede állt pályára a Szaturnusz körül, ahol látható fényben egy kis látószögű kamera segítségével készít képeket. Ennél a felvételnél mindössze 516 kilométerre volt a Dione kráterektől szabdalt felszínétől. Noha ez is igazán közeli élménynek tűnhet, mégsem ez volt a Cassini eddigi legközelebbi tapasztalata a Dionéval, hiszen 2011-ben az egység mindössze 100 kilométeres távolságban is járt.

Az alábi kép 77 250 kilométerről készült, így ezen a Szaturnusz is látható jellegzetes gyűrűivel, sőt a háttérben az Enkeladusz is próbált bekukkantani egy fotóbomba kedvéért. Az Enkeladusz egyébként a Szaturnusz egy másik holdja, melyről a csillagászok azt feltételezik, hogy rendelkezik némi meleg vízzel és az élet kialakulásához szükséges kémiai és ásványi anyagokkal. A Cassini ezt is megközelíti hamarosan és mindössze 50 kilométerre halad majd el a felszín felett, így valószínűleg a többnyire jeges holdról is lesznek hamarosan hasonlóan szép képeink.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra