Jump to content

A Marsra szánja a NASA az új vitorlázó drónt

2015. 07. 02. 16:00

Nem egy ritka módon elegáns bumeráng látható a cikk kísérő képén, hanem valószínűleg az első repülő egység, mely a Mars egén vitorlázik majd. A NASA által bemutatott Prandtl-m prototípus a következő küldetések úttörője lehet.

A Prandtl-m (Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars) egy vitorlázó drón, mely anyaegységét elhagyva vizsgálja meg a levegőből a környezetét és keresi a lehetőségeket, hogy egyszer akár az emberek is eljuthassanak a vörös bolygóra. A 60 centi hosszú és a Földön 1,2 kilós gép a Marson mindössze 45 dekát nyomna, így elég könnyű lenne ahhoz, hogy akár 30 kilométert is lebegjen 610 méteres magasságból indulva.

A Prandtl-m anyahajója valamikor 2022 és 2024 között készül az indulásra, így még sokat kell várnunk a prototípus által készített képekre. Az első földi darab azonban még idén elkészül és megfigyelő kamerájával egy ballonról leválva készít tesztfelvételeket nem sokára. A második repülés 2016-ban következik, amikor egy 5 órás lebegés lesz a program, míg harmadik alkalommal az éles körülmények szimulációja lesz soron.

Ha nem is a túl közeli jövőben kerül rá sor, mégis ezzel a drónnal is fontos lépést tesz az ügynökség afelé, hogy egyszer néhány ember is eljusson a Marsra.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra