Jump to content

Komoly hiba a Plútó-szonda fedélzetén

2015. 07. 06. 16:00

A NASA a Plútót vizsgáló egységében egy nagyobb hiba merült fel, melyből akár több napba is telhet, mire sikerül talpra állítani a rendszert.

Ne is számíts arra, hogy a közeli jövőben újabb szép képek érkeznek majd a NASA New Horizons űregységétől. A Plútó megfigyelésével foglalatoskodó szonda egy komolybb rendszerhibába futott bele, melynek köszönhetően a New Horizons másfél órára elvesztett a kommunikációt a földi irányítással.

Ez ugyan nem tűnik magában olyan hatalmas problémának, ám elegendő volt ahhoz, hogy az eszköz átálljon biztonsági üzemmódba és felhagyjon a tudományos adatgyűjtéssel.

A küldetés mögött álló csapat szerint jópár napba beletelik majd, mire sikerül helyrehozni mindent, melynek részben a Földtől való hatalmas távolság az oka. Ez kissé aggasztó hiszen a legfontosabb pillanatok még csak most következnek a New Horizons életében. Az egység a tervek szerint július 14-én repülne el a Plútó közvetlen közelében, így érthető, ha a team szeretné, hogy addigra minden rendben legyen.

Noha jó eséllyel a New Horizons tökéletesen működni fog, mire megközelíti a törpebolygót, azt is megértjük, hogy az irányító csapatra miért vár most néhány roppant stresszes nap, míg minden rendben nem lesz.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra