Jump to content

Titkokat rejt a föld Stonehenge mellett

2015. 09. 08. 12:00

Stonehenge Anglia ikonikus és misztikus emléke, ám nem a környék egyetlen pontja, mely a világ archeológusait a régióba vonza. Csaknem száz kőmonolit került elő nemrégiben a területtől 3 kilométerre északkeletre.

Az újonnan felfedezett Durrington Walls Stonehenge közvetlen szomszédságában fekszik. Az átlag nézelődő azonban nem sok mindent láthat a dologból a föld felett némi füves domboldalon kívül. A föld mélyét vizsgáló radarok azonban megmutatták a kutatóknak, hogy kilencvennél is több kő rejtőzik a föld alatt egyméterre. A monolitok közül harminc épségben van és akár 4,5 méter magas is lehet, míg a többi hatvan különböző nagyságú darabokra tört.

A csapat szerint az álló köveket egy idő után a neolitikus kor építészei fedték be, létrehozva a ma dombszerűnek tűnő földsáncot. A kövek évezredek óta rejtett természete miatt a kutatók egyelőre csak geofizikai eljárásokkal vizsgálják a területet, nem bontják meg annak egységét. Emiatt még egy követ sem hoztak felszínre, noha a felfedezés új megvilágításba helyezheti Stonehenge és a környező terület vizsgálatát.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra