Jump to content

58 évnyi űrszemét 1 percben

2015. 12. 27. 16:00

Valószínüleg már minden a téma iránt kicsit is érdeklődő ember tisztában van azzal, hogy az űrben keringő szemét valós problémát jelent. Most egy videó egy percbe sűrítve mutatja meg számunkra az 58 év alatt felhalmozódott űrszemetet.

Durva becslések szerint megközelítőleg 20 000 töredék repked odafenn. Elsőre talán nehéz lehet ezt elképzelni, de egy egyetemi tanár, Stuart Grey segít nekünk. Az általa készített videó egy percben mutatja be az 1957-es Szputnyik fellövésétől napjainkig űrbe került szemét felhalmozódását. Míg nagyon sokáig csupán párezer tárgy keringett kint, a megszaporodott rakétakilövések és műholdas ütközések újabb többezer törmelékkel járultak hozzá az űrszemét gyarapodásához.

Aki látta a Gravity című filmet, az eltudja képzelni, milyen pusztításra képesek az odakint keringő tárgyak. A mintegy 27 000 kilométer per óra sebességgel mozgó törmelék, mindenre és mindenkire veszélyt jelent odafenn. A veszély megszüntetésére, azaz az űrszemét eltakarítására összehangolt és közös erőfeszítésekre lesz szükség, ám végül mindannyiunk érdekeit szolgálná.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József